неделя, 4 ноември 2012 г.

Интро

Приятели,
 
Отдавна бях решил да създам това скромно виртуално пространство в памет на моя любим Татко. Минаха почти 4 години от момента, в който Тони ни напусна, но разбира се спомена няма как да се изстрие. Поради факта, че коварна болест ни го отне, то именно лошите спомени са се загнездили трайно измествайки хубавите, които имахме заедно от преди заболяването.
 
Освен, че беше мой баща, Тони беше признат български учен и общественик. Беше изключително активен работохолик, обичаше призванието си и имаше прекрасен ум. Уважаван и ценен за прекрасното си чувство за хумор и презиран за това, че има амбиции за развитие във времена на хаос и маразъм в цялото българско общество и по специално науката.
 
Спомням си още като дете как той вече активно боравеше с компютърните технологии. Още в началото на 90-те ползваше всички предимства на уиндоус пакетите /докато все още масово се пишеше на пишеща машина/. Беше един от първите да ползва email адрес и да прави powerpoint презентации. Успя да революционизира и местните научни издания - като ги прехвърли в онлайн издания. Използваше интернет постоянно, целенасочено и с удоволствие ... и то във времена, когато все още хора на 50+ не знаят що е компютър. Започна да пише и блог, както и редица страници свързани с дейността си. Ако беше още сред нас - щеше със сигурност да бъде много активен и в фейсбука.
 
Такъв си беше Тони. А аз съм убеден, че съм се заразил от него до такава степен, че липсата на компютър/интернет/смартфон за повече от ден, би била пагубна за усещането ми задоволство от живота.
 
Беше създал своя страница, като безплатен акаунт в yahoo ... но в последствие yahoo почнаха да премахват безплатните акаунти. Усетих се навреме ... малко след смъртта му, и свалих цялата информация, за да мога сега да я пресъздам наново. Тя има по-скоро сантиментална стойност за мен, семейството ни и неговите колеги и приятели, които евентуално биха попаднали на този блог. Това малко късче от виртуалното пространство посветено на Тони, ще представи:
> информация за него от Уикипедия, която създадохме съвместо с Иван Киряков,
> автенчитното му CV от личния сайт на Тони,
> списък с научните му публикации и трудове,
> снимки от сайта му,
> блог постовете от самото начало да последния такъв,
> лични снимки с Тони от моят фейсбук профил,
 
Не планирам по-нататъшно ъпдейтване на този блог, освен с добавяне на нови снимки или импулсни спомени.
 
Татко, твоят сайт отново е активен ... чрез моя блог.
 
С огромна обич и уважение.
Кристиан

Няма коментари:

Публикуване на коментар